صورت های مالی یک گزارش درونسازمانی یا برونسازمانی است که توسط شرکتهای خصوصی یا نیمهخصوصی ارائه میشود که دربردارنده جزئیات فعالیت اقتصادی سازمان یا واحد اقتصادی مانند سود و زیان، هزینهها، حقوق صاحبان سهام و از این دست میباشد.
آشنایی با تجزیه و تحلیل صورتهای مالی از آنرو مفید است، که این صورتها و اعداد و ارقامی که از آنها استخراج میشود، ابزار اولیه تبادل اطلاعات مربوط به یک شرکت، هم در داخل و هم در خارج از آن است.
به طور خلاصه، قسمت اعظم مباحث مدیریت مالی در مطالبی که در این مقاله اموزشی مطرح میکنیم، ریشه دارد . به علاوه، خواهید دید که اطلاعات صورتهای مالی، از راههای مختلف و توسط افراد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این تنوع در استفاده و استفاده کنندگان بیانگر این واقعیت است که اطلاعات صورتهای مالی در انواع بسیاری از تصمیمگیریها نقش مهمی ایفا میکند.
صورتهای مالی گزارشهایی استانداردی از وضعیت مالی شرکت در یک دوره مشخص هستند.و در هر واحد تجاری مسئولیت تهیه آن با هیات مدیره و یا سایر ارکان اداره کننده میباشد. تجزیه و تحلیل صورتهای مالی همواره یکی از مسائل مهم در هر سازمان است که نتایج بسیار مهمی در آیندهی سازمان و تصمیمگیریها خواهد داشت. پیش از آن که به چگونگی تجزیه و تحلیل صورتهای مالی بپردازیم، باید این را بدانید که صورتهای مالی انواع مختلفی دارد که به شرح زیر میباشند:
1_ صورت وضعیت مالی به تاریخ پایان دوره:
داراییها: حقوق مالی اشخاص نسبت به داراییهای واحد تجاری
بدهیها: حقوق مالی سایر اشخاص (غیر از مالک) نسبت به داراییهای واحد تجاری
حقوق مالکانه: حقوق مالی مالکان نسبت به واحد تجاری
2- صورت سود و زیان برای دوره:
اگر ترازنامه را یک عکس در نظر بگیریم، میتوانیم صورت سود و زیان را به عنوان فیلمی که زمان بین قبل و بعد عکسها را نشان میدهد، تلقی کنیم. درنتیجه، برای پیگیری بیشتر و دقیقتر جریان نقد یک شرکت طی سال، علاوه بر ترازنامه، صورت سود و زیان هم مورد نیاز است.
3_ صورت سود و زیان جامع برای دوره:
به عنوان یک صورت مالی اساسی، باید کل درآمدها و هزینههای شناسایی شده طی دوره را که قابل انتساب به صاحبان سرمایه است، به تفکیک اجزای تشکیل دهندهی آنها نشان داد.
اقلام تشکیل دهنده صورت سود و زیان جامع عبارتند از:
الف) سود یا زیان دوره
ب) سایر اقلام سود و زیان جامع
ج) مجموع سود و زیان جامع دوره
د) مجموع سود و زیان جامع دوره ، قابل انتساب به منافع فاقد حق کنترل و مالکان واحد تجاری اصلی.
4_ تغییرات در حقوق مالکانه برای دوره
تغییر در اقلام حقوق مالکانه را شرح میدهد.
5_ صورت جریانهای نقدی برای دوره:
در بنیادیترین سطح شرکتها دو کار را انجام میدهند: الف) بدست آوردن وجه نقد ، ب) مصرف وجه نقد.
اقداماتی که منجر به تامین وجه نقد میشود، منابع وجه نقد نامیده میشود. از طرف دیگر، اقداماتی که مستلزم مصرف وجه نقد است، مصارف یا کاربردهای وجه نقد نامیده میشود.
منابع و مصارف وجوه را میشناسید؟
یک تعریف ساده به شکل قاعده وجود دارد که میتواند یرای شناسایی منابع و مصارف وجوه مفید باشد: هر افزایشی در حسابهای سمت راست ترازنامه(داراییها) یا هر کاهشی در حسابهای سمت چپ آن(بدهیها و حقوق صاحبان سهام) یکی از مصارف وجوه نقد است. به همین ترتیب، هر کاهشی در اقلام سمت راست ترازنامه یا هر افزایشی در اقلام سمت چپ آن، یکی از منابع وجوه نقد است.
برای خلاصه کردن منابع و مصارف وجوه در یک صورت مالی، روشهای مختلفی وجود دارد. بااین حال، منابع و مصارف وجوه به هر شکلی که نمایش داده شود، نتیجه کار صورت جریان وجوه نقد نامیده میشود.
صورت جریان وجوه نقد به هر شکلی که تهیه شود، نکته اصلی این است که کلیه تغییرات در سه گروه طبقه بندی میشود: فعالیتهای عملیاتی، فعالیتهای تامین مالی و فعالیتهای سرمایهگذاری.
6- یادداشتهای توضیحی، شامل خلاصه اهم رویههای حسابداری و سایر اطلاعات توضیحی
این نکته را در نظر داشته باشید که: براساس استاندارد حسابداری شماره1، چنانچه واحد تجاری یک رویه حسابداری را با تسری به گذشته بکار گیرد یا اقلام صورتهای مالی را با تسری به گذشته تجدید ارائه نماید، یا اقلام آن را تجدید طبقه بندی کند، باید صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل را نیز ارائه نماید.
همواره تهیه انواع صورتهای مالی جهت استفاده ذینفعان امری تخصصی و چالش برانگیز در انواع واحدهای تجاری میباشد. اگر به دنبال پشتیبان در این زمینه میباشید، گروه فناور آرمان آرا کیش بهترین همراه شما خواهد بود.
هدف مدیریت مالی به حداکثر رساندن ثروت سامداران است، بنابراین مدیریت مالی باید همواره بداند که در چه مواردی سرمایه گذاری کند، امور مالی جاری را چگونه مدیریت کند، و چگونه منابع مالی لازم را برای تامین مالی سرمایهگذاریهای پیش رو محیا کند. از این رو با استفاده از صورتهای مالی و تجزیه و تحلیل آنها همواره در راه به حداکثر رساندن ثروت سهامداران میکوشند.
صورتهای مالی با یکدیگر ارتباط ذاتی دارند، زیرا همگی جنبههای عملیات و رویدادهای مالی یکسانی را گزارش میدهند، و از طریق آنها میتوان به بودجهبندی سرمایهای، ساختار مالی و سرمایه در گردش واحد تجاری پی برد .
بعلاوه، با درنظر گرفتن صورتهای مالی مختلف واحد تجاری و همچنین تجزیه و تحلیل آنها میتوان میزان انطباق هدف مدیریت مالی با واقعیت را سنجید.
ارقام و اعداد حسابداری(اطلاعات صورتهای مالی)، غالبا تنها انعکاس ضعیفی از واقعیات اقتصادی است، اما در عین حال بهترین اطلاعاتی است که در دسترس قرار دارد،مثلا در مورد ارزش بازار شرکتهایی که مالکیت انفرادی دارند یا شرکتهای غیرانتفاعی یا شرکتهای کوچک، هیچ نوع اطلاعاتی وجود ندارد . در این شرایط نقش اطلاعات حسابداری و اطلاعات صورت های مالی، بسیار مهم و ارزشمند است.
ارائه اطلاعات مفید برای تصمیمگیریهای اقتصادی طیف گستردهای از استفادهکنندگان، درباره:
بدون شک یکی از مهمترین اهداف بخش حسابداری و مالی هر شرکت،ارائه اطلاعات مالی به استفادهکنندگان است، به نحوی که آنان بتوانند ازاین اطلاعات در تصمیمگیری خود استفاده کنند ولی باید توجه داشته باشید که صورتهای مالی براساس سفارش و دستور استفادهکنندگان تهیه نمیشود و همواره از قوانین و استانداردها پیروی میکند.
استفادهکنندگان از صورتهای مالی عبارتند از: صاحبان سهام، سرمایهگذاران، بستانکاران کوتاه مدت و بلند مدت و بانکها
صاحبان سهام با استفاده از صورت های مالی و تجزیه و تحلیل آن، به ارزش سهام خود پی خواهند برد و همواره در تصمیمات نگهداری و یا فروش سهام خود، و ارزیابی روند سودآوری سهمشان، اطلاعات موجود در صورتهای مالی را مورد استفاده قرار میدهند.
گروه دیگر استفاده کننده از اطلاعات موجود در صورتهای مالی، سرمایهگذاران هستند که آنها هم جهت ارزیابی روند سودآوری و ارزش سرمایه خود به بررسی صورتهای مالی میپردازند و ساختار سرمایه خود را مورد ارزیابی قرار میدهند.
بستانکاران کوتاه مدت جهت بررسی نقدینگی واحد تجاری مربوطه به دنبال اطلاعات موجود در صورتهای مالی هستند . لیکن بستانکاران بلند مدت علاوه بر ارزیابی توان بازپرداخت بدهی واحد تجاری، به روند سرمایه و داراییهای ثابت ارائه شده میپردازند.
بانکها به بررسی اطلاعاتی میپردازند که نتایج آنها منتج به دست یافتن به ساختار سرمایه، سودآوری شرکت و توان بازپرداخت بدهی شود.